Oskar Govik lämnar Elfsborg Tennis.

June 7, 2021

Det blev sju år i Elfsborg Tennis. Oskar Govik går vidare i karriären och vi summerar en gärning som präglats av kärleken till sporten och drivet att hela tiden bli bättre – som spelare, tränare och ledare.

Det går knappt att hitta någon som är mer förknippad med Elfsborg Tennis än Oskar Govik, men det var i Dalsjöfors TK allt började. Det var här han fick sin skolning som tennisspelare, och det var här han tog sina första steg som tränare redan under högstadieåren. I samband med att han började på tennisgymnasiet i Borås spelade han sina första pass med Elfsborg, men väntade med att byta klubb till efter studenten 2014.

– De gjorde en omstrukturering av tränarkåren i Elfsborg runt den här tiden och jag hade hört rykten om en möjlighet att jobba halvtid. Så jag ringde Lennart Daun (Elfsborg Tennis ordförande) och på den vägen var det. Samtidigt var det rätt steg att ta även som spelare. Jag och min kompis Oskar Andersson bytte från Dalsjöfors TK samtidigt och fick chansen att spela med fler och bättre sparringpartners samtidigt som vi även kunde representera Elfsborg i seriespelet i en högre divison, berättar Oskar Govik.

Bland många minnen som spelare i Elfsborg Tennis är det några saker som sticker ut särskilt. Den främsta personliga meriten är SM-guldet i dubbel från 2016 som han vann i par med Linus Frost. Avancemanget från division 1 till elitserien förtjänar också ett särskilt omnämnande, tillsammans med de efterföljande säsongerna i Sveriges högsta serie. Men det finns också mycket som etsats sig fast från rollen som tränare och ledare.

– Där är det främst alla läger och resor jag varit på. Förutom de med Elfsborg har jag också fått åka på en hel del tävlingar som ledare för Tennis Väst, till exempel Next Generations riksfinal i Båstad och Pirres Pokal som spelas på olika platser i landet varje år.

”Jag minns min första vuxenträning jag höll i. Alla var äldre än mig och jag tänkte att de kan säkert mer tennis än jag också.”

Mötet med människor är en naturlig del av livet som tränare och spelare. Kontakter som ibland lett till vänskap, men alltid till utveckling.

– Jag har fått många vänner för livet genom tennisen. När jag började i Elfsborg var jag fortfarande lite försiktig som person, men jag har lärt mig både det sociala samspelet och att leda. Jag minns min första vuxenträning jag höll i. Alla var äldre än mig och jag tänkte att de kan säkert mer tennis än jag också. Under min tid som tränare har jag verkligen utvecklat min förmåga att möta människor med större självförtroende. Med tiden har jag också fått äran att vara med och påverka träningsupplägg och struktur i klubben. Det har gett mig mycket och har också varit väldigt roligt.

Idag är Oskar Govik oerhört uppskattad bland föreningens medlemmar, inte minst för sin sociala förmåga. Samtidigt är han en av de mest välutbildade tennistränarna i regionen med Tennisens plattform, TGU 1, TGU 2 och flertalet tävlingsledarutbildningar på sitt CV. Han har dessutom hunnit med att ta en kandidatexamen från Högskolan i Borås där han studerade till webbredaktör – en kompetens som bland annat varit till stor hjälp under arbetet med Elfsborg Tennis nya webbplats som lanserades tidigare i vår.

– Jag har nog alltid varit lite rädd för att stå och stampa. Jag vill utveckla mig på flera plan, det var därför jag skaffade mig en utbildning som inte var tennisrelaterad som ett komplement.

Just den egenskapen tar oss tillbaka till rubriken i den här artikeln. Oskar Govik lämnar Elfsborg Tennis, men för vad?

– Jag kommer att arbeta heltid med padel i en ledande roll på Padelcenter, där även Linus Frost nu jobbar. Jag kommer också att hålla i tränarutbildningar åt Svenska Padelförbundet. Men jag hoppas också kunna hitta tiden för tennis – det skulle kännas riktigt tråkigt att tappa den biten. Elfsborg har betytt så mycket för mig.

Styrelsen i Elfsborg Tennis riktar ett stort tack till Oskar Govik för hans arbete under de här sju åren, då han varit tongivande inte bara för föreningens verksamhet, utan även för sporten i stort.

– Oskar har ända sedan han kom hit 2014 varit en stor tillgång för föreningen och blivit mycket uppskattad av både medlemmarna och styrelsen för sin fina personlighet, stora kunskap och starka lojalitet. Vi önskar honom verkligen lycka till på hans fortsatta resa, säger Elfsborg Tennis ordförande Lennart Daun.

”Om jag har många utbildningar är det inget mot hans meriter.”

Även Oskar Govik vill framföra sitt tack och hintar samtidigt om vem som kommer att ersätta honom.

– Det har varit fantastiskt roliga år som har gett mig otroligt mycket. Tennishallen har varit mitt andra hem och jag hoppas träffa så många som möjligt av de jag lärt känna under mina år i Elfsborg även i fortsättningen. Jag hoppas också att alla jag tränat fortsätter med sin tennis och kämpar på. Det är en sport man har med sig hela livet. När det gäller föreningen känns det som att vi fått ett uppsving det senaste. Dels genom padelbanorna som gör att hallen fylls med nya människor. Men även tennisen, där vi nu får förfrågningar från tävlingsspelare som är bland de

absolut bästa i Sverige. Elfsborg har blivit en klubb man verkligen vill spela för. Jag är inte orolig för framtiden. Personen som kommer att ersätta mig flyttar ner från Stockholm och tar med sig en av Sveriges främsta damtennisspelare. Om jag har många utbildningar är det inget mot hans meriter, avslutar Oskar Govik.

Oskar Goviks sista arbetsdag blir den 11 juni. Mer information om den nya organisationen som nu formas kommer inom kort.