College-kollen: Isabelle Rietz.

January 17, 2023

Vi fortsätter checka in hos våra collegespelare för att se hur de har det på andra sidan vattnet. Isabelle Rietz är näst på tur med en rapport från Kalifornien.

På vilket college studerar du?

Jag bor strax utanför staden Sacramento i Kalifornien och studerar på Jessup University.


Hur mycket träning blir det per vecka?

Nästintill varje dag börjas med 1 timme fys. 2-2,5 timme tennisträning 6 dagar i veckan med tenniscoach samt 1,5 timme gym 4 gånger i veckan med fyscoach.


Hur funkar det att balansera tennisen med skolan?

Disciplin och struktur. Det kanske ni har hört förut, men ärligt talat så är det inte svårare än så. Om man får koll på hur man ska lägga upp träning och studier är det inga problem. Ungefär totalt 6 timmar av ett tydligt schema med träning och lektioner, däremellan är det upp till en själv att disponera tiden av resterande dagen. För att både tennisen och plugget ska gå bra är det viktigt att allt runt omkring också är balanserat, såsom tillräckligt med sömn, mat och fritid.


Vilka är skillnaderna i träningsupplägget om du jämför med Sverige?

De största skillnaderna jag märkte var att sportintresset är betydligt större. Det finns bättre tillgång till resurser och lagkänslan finns oavsett sport. Alla tävlar tillsammmans för sitt college, inte för sig själva. Sportintresset tror jag kommer mer naturligt här eftersom det är en del av skolan. Majoriteten av alla gymnasieelever stannar kvar efter skolan och spelar en eller flera sporter, vilket gör att många söker vidare till college med hjälp av sin sport. Resurserna blir då en viktig del att ha på college, såsom coacher, fyscoacher, naprapater, sjukgymnaster/terapeuter samt sportanläggningar till lagen. Lagkänslan och inställningen till sin sport kommer mycket från att man tränar, reser och tävlar tillsammans samt peppar och hejar på varandra. Det blir större glädje om man delar sin utveckling med andra, det smittar av sig.


Hur ofta är det matcher och tävlingar?

Under höstterminen har det varit 8 tävlingar mot andra colleges. Damlaget har 7 spelare och herrlaget 15, eftersom damlaget är litet har alla fått spela både singlar och dubblar, medan killarna har fått rotera mer. Nu under vårterminen sätter tennissäsongen igång med mycket tävlingar och roligt resande runt i Kalifornien. Tränningschemat kommer förmodligen se lite annorlunda ut eftersom de kommande 15 veckorna är fyllda med matcher mot nästan 20 colleges. Jag ser fram emot en spännande termin där jag verkligen får känna på hur det är att spela collegetennis och tävla tillsammans som ett lag, inte bara som individ.


Skulle du rekommendera dina klubbkompisar i Elfsborg att prova på collegetennis?

Ja! Det finns ett college för alla! Oavsett vilken nivå du vill spela för finns det ett hav av colleges av välja mellan och oavsett nivå kommer det att vara mycket träning. Du kommer att få tävla och utvecklas med de bästa möjligheterna och resurserna till att bli så bra du vill inom tennis. Utöver att du kommer växa inom sporten växer du även som person. Att flytta utomlands är ett stort steg och en stor möjlighet. Vänner och minnen för livet skapas med upplevelser du aldrig kommer att glömma. Beroende på nivå av scholarship och annan finansiell hjälp som går att söka kan man se möjligheten att spela tenniscollege som en investering i sig själv och en chans att få nya perspektiv. Om du har några frågor, tveka inte att höra av dig!