College-kollen: Erik Eliasson.

January 3, 2023

Bo i USA, spela tennis och gå på universitet. Låter det som en dröm? I så fall är den verklig för Elfsborgs Erik Eliasson. Han studerar vid University of Dayton i Ohio och får samtidigt riktigt bra förutsättningar att utvecklas som tennisspelare. Erik var snäll nog att svara på några frågor om livet på andra sidan Atlanten.

På vilket college studerar du?

Jag studerar för tillfället vid University of Dayton i Dayton, Ohio.


Hur mycket tennis blir det?

Vi tränar 2-2,5 timmar tennis 6 dagar i veckan med coach, samt 1,5 timmar fys 3 dagar i veckan med fyscoach. Vi tränar även mer utanför dessa tider men inte med tränare på grund av regler och restriktioner.


Hur funkar det att balansera tennisen med skolan?

Allt handlar om disciplin och att vara organiserad. Det är tennis och fys ungefär 3 timmar om dagen. Kombinera det med ytterligare 3 timmar skola, 3 timmar plugg, samt 1-2 timmar fritid, så är nästan hela dagen uppbokad. Därför är det viktigt att skapa strukturer och rutiner om när du går och lägger dig samt äter, studerar och har kul och så vidare. Jag tycker personligen jag hanterar det bra vilket får mig att prestera både i skolan och på tennisbanan.


Vilka är skillnaderna i träningsupplägget jämfört med Sverige?

En stor skillnad jag märkt av är det är mer professionellt när det kommer till resurser och anläggningar. Vi har egna tennisbanor, eget gym, 2 tennistränare dedikerade till oss, en egen fystränare, samt ett helt fysioteam som hjälper till vid skador och rehab. Resurser som kan ta dig väldigt långt om du lägger ner tiden och kraften. Men den största skillnaden jag märkt är att det är ett stort fokus på att göra laget bättre istället för enstaka individer. Collegetennis är en lagsport där man spelar i lag för att vinna matcher, till skillnad från i Sverige då man själv åker på turneringar. Därför är moralen kring träningarna att man höjer och peppar varandra, istället för att vara egoistisk och bara tänka på sig själv. Mitt lag består av 11 spelare och om dem spelar bättre, så får jag en bättre träningsmöjlighet än om mina lagkamrater tankar, vilket ger mig möjligheten att utvecklas mer som individ. Och samma sak tillbaka att mina lagkamrater får bättre möjligheter om jag ger mitt absolut bästa. Helt enkelt en win-win situation för alla.


Hur ofta är det matcher och tävlingar?

Collegetennisen är uppdelad i två säsonger. Höstterminen då det handlar mer om att träna hårt och bygga upp muskler, samt vårterminen då man går in i tävlingsspelet och möter andra lag. Det är fler träningspass både på tennisbanan och i gymmet för att träna upp sina svagheter samt slipa på sina styrkor. Och under våren sätts höstterminens arbete på prov med ett intensivt tävlingsschema samt resande med 30-35 matcher under en 4-månadersperiod. Vårterminen är den absolut roligaste tiden på college då man får spela med sitt lag samt resa runt i USA till platser som Florida och New York.


Skulle du rekommendera dina klubbkompisar i Elfsborg att prova på collegetennis?

Jag skulle verkligen rekommendera alla i Elfsborg att prova på collegetennis, oavsett nivå efter gymnasiet. Resurserna för att gå professionellt såsom coacher, anläggningar, fysios och så vidare finns på alla skolor runt om i USA. Och om man inte vill gå professionellt och bara upptäcka världen, så kommer man få spendera 4 år i USA vilket är en möjlighet inte så många andra får uppleva. Dessutom så kommer man även få en utbildning som är lika bra som svenska universitet, om inte bättre, samt få kompisar för livet du aldrig annars hade träffat. Såklart så kostar collegetennis lite mer jämfört med den svenska vägen, men jag ser det istället som en investering för de bästa 4 åren i mitt liv på college med minnen, möjligheter och glädje.